Nem csak a saját életével játszik, aki vezetés közben mobilt használ, szelfizik, videózik, sms -t olvas, facebookot böngész

A KRESZ szerint a gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobiltelefont nem használhat, persze a kétkerekű és a gépkocsinak nem minősülő háromkerekű jármű vezetője sem. A szabályozás a kerékpárosokra is vonatkozik. A vezetés közbeni mobilhasználat a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése.

Tavaly az év első 9 hónapjában 227 közúti közlekedési baleset történt a megyében. Arról egyelőre nincs információ, hogy a vezetés közbeni telefonhasználat balesetet okozott volna: mivel ez a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértésének számít, a rendőrség külön statisztikát nem vezet róla.

– Nekem nincs tudomásom olyan balesetről, amely a kézben tartott telefonálás miatti figyelemelvonás miatt következett volna be, de ettől függetlenül lehetett ilyen, csak ezt nagyon nehéz bizonyítani. Azt tudom, hogy Balassagyarmaton nem indult senkivel szemben a közúti közlekedés rendjének megzavarása miatt szabálysértési eljárás, mert anyagi káros közlekedési balesetet okozott volna a kezében tartott telefonálás során – mondta el portálunknak dr. Körmendi Sándor közlekedési szakjogász.

– A KRESZ szerint a tilalom megszegése csak tettenérésnél szankcionálható. Fix az összeg, a szabályszegővel szemben 10 ezer forint helyszíni bírságot kell kiszabni. Feljelentés esetén ez az összeg 20 ezer forint. A mobilozás nem tartozik a kiemelt közúti közlekedési szabálysértések körébe. További szankciója viszont, hogy három büntetőpontot adnak a közúti előéleti pontokhoz.

Egy kúriai döntés értelmében az is szabályszegésnek minősül, ha valaki csak elutasít egy hívást vezetés közben, mert ekkor is kezébe veszi a telefont.

Hozzátette: Ha valaki fülhallgatót használ, abban az esetben nem követ el szabálysértést a vezető, mivel nincs a kézben a készülék, továbbá a kihangosító használata is ebbe a körbe tartozik. Kérdésünkre, hogy mi történik akkor, ha valaki üzenetet ír, vagy éppen fotót, videót készít autóvezetés közben, a szakjogász elmondta:

– A szankció ugyan az, de álláspontom szerint az üzenet írása és a szelfizés vezetés közben lényegesen nagyobb baleseti kockázatot rejt, mint a telefonálás kézben tartott telefonnal, mert eközben a vezető a forgalmat figyeli, de az üzenet írásakor és szelfizéskor a készüléket kell nézni, és így nem lehet odafigyelni az utakra. A közelmúltban volt az a tragédia, amikor a 4-es úton egy román kisbusz vezetője a záróvonalat átlépve előzte a kocsisort, közben pedig szelfizte magát. Össze is ütközött a vele szemben szabályosan közlekedő kamionnal; ebben az egyetlen balesetben tíz halott maradt a helyszínen…

Tilos vezetés közben mobilozni
A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság a közúti ellenőrzések során kiemelt figyelmet fordít a passzív biztonsági eszközök előírásszerű használatának ellenőrzésére, továbbá a kézben tartott mobiltelefon vezetés közbeni használatára – közölte portálunkkal Dankóné Nagy Éva.
A főkapitányság szóvivője hozzátette: felhívják a figyelmet, hogy gépjárművezetés közben a mobiltelefon használata veszélyes, mivel általános figyelemcsökkenést okoz. A sofőrök telefonálás közben lassabban reagálnak a közúti jelzésekre, egyes jelzőtáblákat észre sem vesznek, továbbá növekszik a fékezési késedelmi idő. A kézben tartott mobiltelefon használata sem a gépjárművezetők, sem a kerékpárosok számára nem megengedett, ennek ellenére gyakran tapasztalható szabálytalanság valamennyi korosztálynál.

Forrás: www.nool.hu

Kategória: Hirek | A közvetlen link.